متن

معرفی خرمای ایرانی

ایران یکی از کشورهای برتر در تولید خرما در جهان است. حدود 3 هزار گونه خرما در جهان شناسایی‌شده که از این میان 400 گونه آن در ایران کشت می‌شود. بر اساس اطلاعات موجود از انواع خرمای تولیدشده در ایران، نزدیک به 12 نوع خرما جنبه صادراتی داشته و نزدیک به 16 مورد از آن‌ها در بازار داخلی توزیع می‌شوند. برخی دیگر از انواع خرما نیز تنها به‌صورت محلی شناخته‌شده هستند.

خرما

خرما گیاهی تک لپه ای و گرمسیری جزو تیره نخل ها است که میوه اش خوراکی و دارای هسته ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشه ای و بزرگ از شاخه آویزان می گردد. ازجمله محصولات فرعی خرما نیز می توان شیره ، سرکه ، شهد خرما ، عسل خرما ، قند خرما و … را نام برد.

صادرات خرما و نکانی مهم آن

تقاضا برای خرما در اکثر کشور های دنیا وجود دارد، بنابراین این محصول در سبد غذایی اکثر افراد وجود دارد. خرما را می توان در بسته بندی های کوچکتر و جذابتر در بازار های اروپا صادر کرد. برای این نیاز به بسته بندی های جذاب و رعایت قوانین و استاندارد های مواد غذایی را دارد. کشور

خرمای صادراتی ایران به لحاظ مزه و طعم در میان خرما های دیگر کشور های صادرکننده خرما علاقه بیشتری را در میان مصرف کنندگان به خود جلب کرده است. این یکی از مزیت های مهم برای صادرات خرما می باشد.

انواع خرما ها برای صادرات خرما به دیگر کشورها

خرما کبکاب

خرما پیارم

خرما مضافتی

خرما زاهدی

خرما استعمران

خرما شاهانی

و

به دلیل وجود مشکلاتی در زمینه صادرات خرما شرکت بازرگانی ترخیص لاین در ادامه نکاتی را به عنوان پیشنهاد برای رشد و تسهیل فرایند صادرات کالا از جمله خرما ارائه می دهد.

  • با کاهش پیدا کردن نرخ پیمان ارزی در کشاورزی علی الخصوص خرما
  • تسهیل و سرعت بخشیدن به جا به جایی محموله ها
  • افزایش دادن مدت زمان برگشت ارز به کشور ( حداقل ۹ ماه )
  • طی شدن سریع تر فرایند صدور گواهی استاندارد و بهداشت مواد غذایی
  • ساخت و احداث واحد استاندارد و بهداشت در شهرستان های تولید کننده خرما همجون بم برای کنترل کیفیت خرما
  • تبلیغات مناسب و جذاب برای معرفی هرچه بهتر خرما ایرانی به دنیا
  • نصب نمودن برچسب هایی که مقدار موارد غذایی موجود در خرما را مشخص نماید
  • همکاری نزدیک مسئولان کشاورزی با تولید کنندگان در بازاریابی خرما
  • ایجاد تعاونی هایی برای حمایت از تولید کنندگان خرما

شرکت بازرگانی ترخیص لاین با کارشناسان بازرگانی خود توانسته است تا در زمینه خدمات بازرگانی بسیار موفق حاضر شود. تمامی این موفقیت ها به دلیل دانش و تجربه کافی ایی است که طی این چند سال همکاران ما به دست آورده اند.

قابل توجه است که محصول خرما در کشور آمریکا نیز تولید می شود نام این خرما تولیدی کشور آمریکا مجول است که یک خرمای شناخته شده در دنیا می باشد که با قیمت هر کیلو ۲۰ دلار به فروش می رسد اگه بخواهیم نمونه داخلی را با آن مقایسه کنیم خرمای پیارم را می توان گفت که از نظر کیفیت بسیار از این خرما بهتر بوده و می تواند با خرمای مجول برابری کند.

ایران از نظر میزان کشت و تولید خرما رتبه خوبی در جهان دارد و به ۵۲ کشور در جهان صادر می شود ولی به علت مناسب نبودن بسته بندی خرما ، کشور ما در رقابت با صادرات کشورهای دیگر دچار مشکل شده است . خرما هم مانند هر محصول کشاورزی و غذایی دیگری باید دارای بسته بندی های مناسب در اندازه های کوچک و بزرگ باشد بسته بندی هایی که از نظر بهداشتی مناسب بوده و در عین حال به محصول صادر شده صدمه ای وارد نشود.

با توجه به تولید انبوه خرما در استان های جنوبی ایران از جمله بوشهر و خوزستان این محصول می تواند نقش بسزایی در صادرات و ارز آوری برای کشور در حوزه محصولات غیرنفتی داشته باشد.

صادرات خرما در کشور ما به هفت دسته تقسیم می شود، از میان این خرماها خرمای مضافتی به صورت ساده و خشک بیشترین صادرات را دارد و خرمای پیارم گران ترین خرما براری صادرات از کشور ما است.

میزان تولید خرما در جهان

بر اساس آمار فائو، در سال 2019 میلادی بیش از 1 میلیون و 381 هزار هکتار از زمین‌های زراعی زیر کشت خرما بوده، که از این میزان نخلستان، بیش از 9 میلیون تن خرما برداشت‌شده است. 10 کشور برتر در تولید خرما در سال 2019 در جدول زیر آمده است

تجارت خرما در جهان

خرما از آن دسته محصولاتی است که چه به‌صورت تازه و چه خشک، همواره در بازارهای جهانی مورد استقبال قرار می‌گیرد.میزان تجارت جهانی خرما در سال 2019، نزدیک به 2 میلیارد دلار اعلام‌شده است. تجارت خرما رتبه 1317 از میان 4648 محصول تجاری در جهان رادار است. صادرات خرما بین سال‌های 2018 تا 2019 رشد 6.31 درصدی را تجربه نمود. در ادامه صادرکنندگان و واردکنندگان برتر خرما در سال 2019، به تفکیک در جداول زیر آمده‌اند

در سال 2019 ایران با 126 میلیون دلار صادرات خرما، جایگاه ششم جهان را به خود اختصاص داد.

صادرات خرما در سال 2020 میلادی، دستخوش تغییرات جالبی شد. به شکلی که اسرائیل از رتبه 5 به رتبه 1 صادرات خرما در جهان دست‌یافت. در ادامه صادرکنندگان و واردکنندگان برتر جهان در سال 2020 آمده است.

در سال 2020، اسرائیل و آمریکا با رشد مثبت صادراتی توانستند در بین 5 کشور برتر صادرکننده خرما در جهان قرار گیرند.

بررسی جغرافیای خرما در ایران

استان های تولید کننده خرما در ایران به ترتیب ( به همراه مناطق جیرفت و کهنوج )، بوشهر ، خوزستان ، سیستان و بلوچستان ، فارس و هرمزگان می باشند.

درصد سهم تولید خرما در ایران به تفکیک استان به شرح زیر می باشد:

تولید خرمای استان کرمان : ۲۸%

تولید خرمای استان هرمزگان : ۱۵.۳۵%

تولید خرمای استان سیستان و بلوچستان : ۱۴.۴۲%

تولید خرمای استان بوشهر : ۱۴.۷۹%

تولید خرمای استان خوزستان : ۱۴.۴۰%

تولید خرمای استان فارس : ۱۲.۱۶%

 

 

 

 

صادرات خرما

شهرستان بم از جمله ی بزرگترین بازار خرید و فروش عمده خرما در کشور محسوب می شود که سالانه مقادیر بسیار زیادی خرما از این شهرستان به دیگر نقاط کشور ارسال می شود. خرید و فروش عمده ی خرما مضافتی هر ساله پس از فصل برداشت خرما در سردخانه های شهرستان بم شروع شده و خریداران بسیاری از کشورهای مختلف برای خرید عمده ی خرما مضافتی به این شهر سفر می کنند.

خرما در ایران

خرما یکی از قدیمی‌ ترین میوه‌ های کشت شده توسط انسان است که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری پرورش می ‌یابد و سابقه کشت خرما در ایران به ۳ هزار سال پیش میرسد .

پراکندگی گونه‌های خرما در ایران و کشور های عراق ، عربستان ، پاکستان ، شمال آفریقا و امریکا قابل مشاهده است. خرما به عنوان یکی از غنی ترین میوه‌ها از نظر دارا بودن میزان زیادی آنتی اکسیدان و فیبر ، مقدار قابل توجه‌ای از انواع ویتامین‌ ها و انواع مواد معدنی شناخته می ‌شود و به همین دلیل نه تنها در ایران بلکه در اغلب کشور های دنیا جایگاه مهمی در رژیم غذایی دارد.

آمار تولید خرما در ایران

براساس آمار انجمن خرمای ایران در سال ۱۳۹۴ سطح زیر کشت خرمای مضافتی بالغ بر ۴۶۰۳۳ هکتار ، خرمای استعمران بالغ بر ۲۷۴۶۹ هکتار ، خرمای شاهانی بالغ بر۱۱۷۷۲ هکتار ، خرمای ربی بیش از ۱۵۷۲۰ هکتار ، خرمای کبکاب بیش از ۳۰۸۶۱ هکتار هزارتن و خرمای پیارم بالغ بر ۲۵۴۴ هکتار می باشد

 

 

 

صادرات خرما ی ایران به دیگر کشورهای جهان

کشور ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان خرما در دنیا شناخته می شود که پتانسیل بسیار بالایی در زمینه صادرات خرما دارد. صادرکنندگان خرما در کشور بسیار فعال هستند و ایران را در رتبه سوم صادرات خرما در جهان قرار داده اند . مهمترین شاخص های اقتصادی کشور ها در گرو مسئله ی صادرات است و ایران نیز در این زمینه کوشش می کند تا با استفاده از پتانسیل شرکت های صادرات خرما و با اتکا به سهم تولید بالای ایران در زمینه ی خرما ، این شاخص ها را بهبود دهد.

استفاده گسترده خرما در صنایع غذایی و مصرف این میوه در کشورهای مختلف باعث شده است کشورهای تولید کننده خرما پتانسیل بالایی برای صادرات این محصول داشته باشند و صادرات این محصول از رونق بسیار خوبی برخوردار باشد. صادر کنندگان خرما نیز در این چرخه همانند تولید کنندگان نقش مهمی دارند و فرآیند صادرات با همکاری آن ها شکل می گیرد.

 

کشورهای صادرکننده خرما

این نقشه میزان صادرات خرما را در کشورهای صادرکننده خرما نشان می دهد . با کلیک کردن روی هر کشور در نمودار می توانید در خصوص صادرات آن محصول اطلاعات بیشتر دریافت نمایید

 

 

 

 

 

کشورهای واردکننده خرما

این نقشه میزان واردت خرما را در کشورهای واردکننده خرما نشان می دهد . با کلیک کردن روی هر کشور در نمودار می توانید در خصوص واردات آن محصول اطلاعات بیشتر دریافت نمایید .

مشکلات تولید محصول خرما

  • شور شدن آب ها در جنوب کشور در نتیجه خشکسالی و تأثیر آن بر کاهش تولید
  • افزایش قیمت حامل های انرژی و تاثیر آن در بخش حمل و نقل
  • برداشت غیر مکانیزه و سنتی محصولات و در نتیجه بالا رفتن قیمت تمام شده
  • ضعف صنایع تبدیلی و بسته بندی و کمبود نقدینگی در این بخش
  • مشکلات اصلی صادرات خرما و راهکار
  • کمبود کارگاه ها و کارخانه های بسته بندی مدرن آشنایی ناکافی و حضور کمرنگ بنگاه های صادراتی در بازارهای عمده خرما
  • کمبود بضاعت مالی جهت کار تبلیغات و بازاریابی در بازارهای هدف
  • توجه ناکافی به شاخص های تضمین کیفیت در محصولات صادراتی توسط برخی بنگاه های صادراتی
  • افزایش هزینه های حمل و نقل داخلی و خارجی خصوصاً کانتینرهای سردخانه دار
  • عدم بضاعت و آشنایی کافی بهره برداران با روش های اصولی جمع آوری ، بسته بندی ، حمل و نقل و نگهداری محصول

 

 

 

کد تعرفه گمرکی

انواع خرمای صادراتی ایران شامل 7 نوع به شرح: "خرما استعمران تازه یا خشك کرده" با کد تعرفه 08041010 خرما کبکاب تازه یا خشك کرده" با کد تعرفه 08041020 ،خرما پیاروم تازه یاخشك کرده" با کد تعرفه 08041030 خرما مضافتی تازه یا خشك کرده" با کد تعرفه 08041040 ،خرما شاهانی تازه یا خشك کرده "با کد تعرفه 08041050 ، خرما زاهدی تازه یا خشك کرده "با کد تعرفه 08041060.و "سایر خرماهای غیرمذکور در جای دیگر تازه یا خشك کرده" با کد تعرفه 080401090 می باشد.

خرمای مضافتی تازه و یا خشك کرده با کد تعرفه 08041040 بیشترین صادرات را در میان انواع خرما از نظر ارزشی داشته که سهم 40 درصدی از صادرات انواع خرما را به خود اختصاص داده است. پس از آن کد تعرفه 08041090 که مربوط به سایر انواع خرماست با سهم 36 درصدی در جایگاه دوم صادرات انواع خرما قرار دارد. بیشترین متوسط قیمت خرمای صادراتی مربوط به خرمای پیاروم تازه یا خشك کرده با 2295 دلار به ازای هر تن بوده است.

 

شرکت ترخیص لاین با سابقه طولانی در صادرات خرما به بیشتر کشورهای جهان همواره می تواند ضمن ارایه دادن مشاوره های مفید به بازرگانان محترم و همچنین بیان تجربیات کاری در این زمینه نقش به سزایی در کمک به صادراتی موفق آنها در این زمینه داشته باشد.

موفقیت در زمینه صادرات همواره می تواند موفقیت کشور عزیزمان ایران را برای همه مردم به ارمغان داشته باشد.

گروه بازرگانی ترخیص‌لاین می‌تواند با بهره‌گیری از کادری مجرب و تجربه چندین ساله در زمینه صادرات خرما نسبت به تامین کالای مورد نظر شما و یا ترخیص آن در تمامی گمرکات کشور اقدام نماید. همچنین امور مربوط به حمل دریایی، هوایی و زمینی به طور کامل برای مشتریان عزیز انجام می­‌شود که می­‌توانید جهت استعلام قیمت حمل صادراتی و مشاوره رایگان برای ترخیص خرما با کارشناسان ترخیص‌لاین تماس بگیرید.